Maar liefst 30 vuilniszakken vol afval werden afgelopen zaterdag door Haarlemse jongeren ingezameld. Stichting CityShapers organiseerde samen met Juttersgeluk een city clean-up. In plaats van op het strand, werd er een middag in de Amsterdamsewijk en het Reinaldapark gejut.

Tientallen jongeren gingen gewapend met een prikstok, een emmer en een afvalzak de wijk in. “Ik vind het milieu belangrijk en dit is een leuke actie om te doen,” vertelt de 24-jarige Imke. Imke werd via sociale media op de actie gewezen en doet voor het eerst mee als vrijwilliger. “Ik ga wel vaker meedoen denk ik, want ik vind het ook een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen. En het is echt bizar hoeveel afval er ligt.”

De opbrengst van de city clean-up is indrukwekkend. Het meeste gaat naar Spaarnelanden, maar voor het plastic dat is ingezameld heeft Juttersgeluk een mooie oplossing. “Met zes of zeven petflesjes kunnen we bijvoorbeeld een springtouw maken. En doppen kunnen we omsmelten tot een plastic plaat die als lampenkap gebruikt kan worden,” vertelt Annemieke van Juttersgeluk. De circulaire producten van de stichting zijn al bij verschillende winkels in de omgeving te koop.

De samenwerking tussen CityShapers en Juttersgeluk is een logische. Beide organisaties werken aan een betere en socialere wereld. “Het is niet alleen afval rapen wat we doen, maar we hebben ook echt een maatschappelijke rol. We willen iedereen laten meedoen,” laat Annemieke weten. Mark van CityShapers, de initiatiefnemer van de actie, sluit zich daarbij aan: “Mooi dat er zoveel jongeren zijn die enthousiast worden van deze city clean-up. Ons doel is bereikt. En er komen nog veel leuke sociale projecten aan!”